вторник, 25 июня 2013 г.

Що необхідно знати молоді і як вплинути на ситуацію.

Ми рідко задумуємося про майбутнє і часто відкладаємо важливі справи на потім. Предметно починаємо думати про фінансові можливості в непрацездатному віці, коли вже на порозі той час. Але вплинути на ситуацію буває пізно.

В більшості країн світу самосвідомість молоді значно вища. Батьки привчають своїх дітей накопичувати на старість з молоду. У нас це ще не стало традицією.

Але механізм цей запроваджувати потрібно з молоду, як радять фахівці.



Що перербачає пенсійна реформа для молоді, в студії телеканалу Тоніс розповіла заступник директора департаменту пенсійного забезпечення мінсоцполітики України, Валентина Анатоліївна Кудін.

Сьогодні, щоб одержати пенсію у мінімальному розмірі на рівні прожиткового мінімуму, потрібно мати в наявності:
         - для чоловіка - 35 років трудового стажу;
         - для жінки - 30 років трудового стажу.
Тільки за таких умов можна отрамати мінімальну пенсію.

Щоб отримати пенсію за віком, мінімальний трудовий стаж повинен становити не менше 15 років і для чоловіка, і для жінки (сума її менша від мінімальної пенсії пропорційно стажу).

Заплановане введення обовязкової державної накопичувальної системи (2 рівень пенсійної реформи) - 2014 рік...


2 рівнем можуть скористатися особи, які не досягнуть 35 років на дату його запровадження.

Державний пенсійний фонд на сьогодні не має розрахунків, які могли б стимулювати молодь: скільки людина може отримати з 2 рівня коштів.

Наша нація старіє: з кожним роком пенсіоннерів стає більше, а платників весків - менше. Тому завдання 2 рівня - зменшити ризики, повязані з тим, що надходження внесків в розподільчу систему (1 рівень) зменшується.
Як гарантує держава збереження вкладів в недержавних ПФ та страхових компаніях, які забезпечують 3 рівень песійного забезпечення і мають з 2004 року офіційий статус учасників пенсійної реформи?

Є декілька рівнів збереження і схоронності цих коштів. Напрямки інвестування обмежені законодавством (куди і в якій кількості можна інвестувати вклади), окремі державні органи нагляду здійснюють постійний контроль за діяльністю фондів та СК: наскільки якісно виконують свої функції ці фінансові установи. У разі виявлення будь-яких порушень наглядові органи інформують Раду компанії для вживання відповідних заходів впливу.
Аналогом 3 рівня (недержавне пенсійне забезпечення), який вже працює в Україні, буде накопичувальна система 2 рівня (державна обовязкова). Однією з передумов створення 2 рівня є досвід роботи компаній 3 рівня: на зразок того, як функціонують сьогодні страхові компанії та недержавні пенсійні фонди, буде функціонувати в подальшому 2 накопичувальний рівень.

Важливо: "Як ми всі знаємо, - Валентина Кудін, - через 2 роки після відрахувань в накопичувальну державну систему люди зможуть перевести свої кошти в недержавну фінансову установу, для того, щоб формувати свою пенсію через приватні структури.
Держава вчиться, як треба створювати накопичувальну систему, у приватних структур."
З яких джерел люди можуть в найближчому майбутньому отримувати пенсію?

 - солідарно-розподільча система (1 рівень) - залишається. Вона формується від внесків роботодавців та застрахованих осіб (33% + 2%=35% - зараз;    35%-7%=28% - після введення 2 рівня надходження в ПФ, тобто - виплати існуючим пенсіонерам - зменшаться, тому що 7% - підуть на ваш особистий рахунок);

 - накопичувальна державна система (2 рівень) - стосується молоді: осіб, які не досягли 35 років. Вони зможуть одержувати частину коштів (місячну виплату) із загальної суми, що накопичилась (7% від Вашої заробітної плати), після 60 років. Ці місячні виплати будуть здійснюватись через страхові організації - укладання договорів довічної пенсії, - так як по законодавству тільки страхові компанії мають право здійснювати довічні виплати (ануїтет). Якщо сума мала - виплата разова. Кошти успадковуються в разі смерті людини.

 - з 2004 року функціонує система добровільного пенсійного забезпечення (3 рівень) - людина самостійно відраховує кошти до фінансових установ. Компанію, вид договору, суму внеску, кількість платежів на рік, термін дії договору, спадкоємців, а - в страхових компаніях (СК) - різні види фінансового захисту свого життя та здоровя - людина обирає сама, як саме влаштовує її. А також:

         - люди визначають самостійно свій пенсійний вік. 
         - довічні виплати здійснюють тільки страхові компанії по накопичувальним договорам.
         - кошти є власністю особи - підлягають успадкуванню.
         - гарантований мінімум - 4% інвестдохід - тільки в СК.
         - гарантована страхова сума у розмірі суми всіх запланованих внесків - спадкоємцям - у
           трагічному випадку з будь-якої причини - тільки в СК.

На сьогоднішній день щомісячні внески саме до СК можуть становити від 42 грн і більше, тобто: щорічні - від 500 грн. Так, наприклад, якщо молода людина у віці 20 років укладе 40-річний договір із компанією  "Юпітер Віденське страхове товариство" з річним внеском в 1000 грн (83грн/місяць) по програмі "Золотий запас", то, сплативши за весь термін:

1 000 грн * 40 років = 40 000 грн, людина по закінченню договору отримає від компанії очікувану суму у розмірі 1 430 000 грн (один мільйон чотириста тридцять тисяч грн.), або, на вибір, - буде отримувати довічну місячну пенсію у розмірі 11 900 грн.

Такі суми виплатить компанія, якщо середній інвестиційний дохід за 40 років складе 15%. Хоча цей показник оголошується і публікується фактично, по результатам фінансових перевірок та діяльності компаній за кожен звітний рік, ми знаємо, як працюють компанії за попередні роки - дивіться таблицю (журнал Майбутнє, №2, 2012року). 15-18% - так працюють кращі компанії в Україні. 
Чи можна довіряти НПФ (фондам, страховим компаніям)?

Для збереження вкладів здійснюється саме за такими організаціями постійний контроль за інвестуванням коштів (визначено законодавчо, здійснюють окремі організації, органи державного нагляду):


          - як інвестуються;
          - яка прибутковість;
          - ефективність роботи фінансових установ.


В законодавстві чітко передбачено, що накопичувальні страхові компанії не можуть бути визнані банкрутами, тобто не можуть не задовольнити вимоги своїх учасників.

Відповіді на інші запитання:          

Розмір ЄСВ (єдиного соціального внеску)  -  Підприємці мають сплачувати ЄСВ не менший за встановлений державою.

Якщо людина не платить ЄСВ?  -  Немає відповідальності в Україні , якщо людина не працевлаштована.

Як можна людині в майбутньому отримати максимальну пенсію?  -  Додатково відраховувати в інші фінансові установи.

Куди і до кого звернутися для вибору індивідуальної накопичувальної програми або - для отримання більш детальної інформації про участь в системі добровільного пенсійного забезпечення  -  до офісів компаній або - до Вашого майбутньго фінансового консультанта за телефоном 067 300 96 05.

Дивитись всі відео.

Комментариев нет:

Отправить комментарий